søndag 30. mai 2010

"Bare en blåveis"
I Stavanger er vi så heldig å ha en kulturskatt av Stavanger-viser. Jeg påberoper oss ikke at dette er unikt for vår by. Lyrikk og poesi skrevet av egne innbyggere, finnes nok i mange byer og på mange steder. Slik poesi viderefører tradisjoner og forteller på en folkelig måte hvordan vi har hatt det, hva som er særegent for vår by og hva som har ført oss fremover dit vi er i dag. Det er mye visdom og dyp klokskap i mange av disse visene. Vi har mye å lære og ta med oss for å bevisstgjøre oss på hva vi kan være stolte av, være takknemlige for og hva vi kan nyttiggjøre oss i våre liv.


En av de store bidragsyterne i denne sjanger, er Gunnar Roalkvam. Han har en fortellerevne av de sjeldne og er en tryllekunstner med ord. Det er en fryd å høre på ham. Det er en fryd å lese hans dikt. Jeg kan anbefale det på det varmeste. Rett nok er det en fordel å kjenne Stavanger-kulturen for å kjenne seg igjen i bildene han beskriver. Men, diktene inneholder allmennmenneskelig visdom, så her er mye godt å ta med seg.

I Stavanger har vi et kor med navnet AmaZing. De har i denne helgen arrangert en konsert som de har kalt for ”Bare en Blåveis” – en Stavangervise-cabaret. Gunnar Roalkvam bidro med tekster og refleksjoner og bandt visene sammen på en mesterlig og morsom måte. Genialt var det også at den fant sted i en av Stavangers kulturelle stuer, nemlig hermetikk-museet, en viktig arbeidsplass for byen på 18-19 hundretallet. Med slike rammer, gode viser og flinke utøvere, var det naturlig å bli henført til vår historie og kjenne på hva våre forfedre har gitt oss.
Jeg hadde gleden av å være til stede på konserten i går. ”En stor opplevelse”, er min kommentar til kvelden. Det står respekt av koret å ta på seg en slik ambisiøs oppgave og gjennomføre den til stor glede og ettertanke for oss som fikk høre på.

Jeg vil rette en takk til hver enkelt i koret, til tekst- og refleksjonsbidragsyter, til orkestermedlemmene, til initiativtaker, til dirigent og arrangør.

Gjør gjerne dette eller liknende flere ganger. Stavanger trenger dere.
Jeg kommer helt garantert.


Helt til slutt: Takk til Stavanger fordi dette er en herlig by å bo i.


3 kommentarer:

 1. Tusen takk for kjempefin tilbakemelding Ingveig. Får jeg lov til å legge linken inn på Amazings Hjemmeside?

  SvarSlett
 2. Så hyggelig å høre, Odd.
  Med glede tillater jeg deg å legge linken inn på AmaZings hjemmeside :)
  Kan jeg bidra med noe mer, gjør jeg mer enn gjerne det.

  SvarSlett
 3. Tusen takk for gode ord :-) og kjekke bilder.
  Siri i AmaZing

  SvarSlett